Midden in het centrum van Utrecht, letterlijk in de schaduw van de Dom hebben wij een grootschalige renovatie uitgevoerd aan een oud woonhuis. Tevens is de bestemming van het gehele pand gewijzigd. Aanvankelijk een woning, nu een gelegenheid waar u van een lekkere kop koffie kunt genieten en op de verdieping een Bed and Breakfast. 

Praktisch alles aan dit pand is gewijzigd. Kenmerkend aan dit monumentale pand is met name de ligging. Tijdens de werkzaamheden in de kelder en bij de sloop van de beganegrondvloer kwamen oude stadsmuren aan het licht. Door een archeologisch bureau is dit allemaal in kaart gebracht. Precies een stuk van de hoektoren en een stuk van de muur rondom de Dom bevond zich onder het pand. 

Met behoud van diverse authentieke elementen zoals plafonds met sierlijsten en -ornamenten, oude kozijnen en hardstenen gevelbekledingen is het pand grondig gerenoveerd. Het dak is vervangen, kozijnen zijn waar nodig hersteld. Verdiepingsvloeren, wanden en plafonds zijn waar toegestaan vervangen. Tevens is rekening gehouden met alle eisen van de brandweer en zijn brandcompartimenten gerealiseerd. Op de begane grond is een ruimte gerealiseerd voor daghoreca. Op de eerste verdieping is een bed and breakfast met vier 2-persoons kamers gemaakt welke waarvan de uitbaters wonen op de 3e verdieping van het monumentale pand. Een mooie combinatie van 3 verschillende bestemmingen in 1 pand dus!

Bij de renovatie is veel aandacht besteed aan de bouwfysica. Ondanks de beperkingen die een dergelijk monumentaal pad met zich meebrengt heeft van Kessel Bouw BV de grootst mogelijke aandacht besteed aan de isolatiewaarde van hetpand zonder daarbij in te leveren op de kleine details qua afwerking en de authentieke uitstraling.

Opdrachtgever:
Architect:
Plaats:
Opgeleverd:

Pavast Beheer
Clemens Koemans Architecten
Utrecht, Donkere Gaard 4
December 2014

Badkamer B&B kamersOpname_Sessie 1 _ 2015 _ 97  Opname_Sessie 1 _ 2015 _ 81 Opname_Sessie 1 _ 2015 _ 100Opname_Sessie 1 _ 2015 _ 92Opname_Sessie 1 _ 2015 _ 85Opname_Sessie 1 _ 2015 _ 70Opname_Sessie 1 _ 2015 _ 74